Офіційний сайт Сквирського РЦДЮТ
Меню сайту



Корисні посилання







Головна » 2014 » Січень » 16 » 16.01.2014 - Підсумки Року дитячої творчості на Київщині
08:25
16.01.2014 - Підсумки Року дитячої творчості на Київщині

Указом Президента України від 28 грудня 2012 року № 756/2012 «Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості» 2013 рік було проголошено Роком дитячої творчості.

У 2013 році пріоритетом розвитку позашкільної освіти області стало посилення ролі позашкільних навчальних закладів у реалізації нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» та створення умов для максимального задоволення освітньо-культурних потреб дітей та учнівської молоді Київщини засобами позашкільної освіти на засадах активної підтримки та особистої участі голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія ЙосиповичаПрисяжнюка.

Дієвим кроком у реалізації проголошених Президентом України нових соціальних ініціатив у Рік дитячої творчості було і розгортання регіонального інноваційного простору для пошуку та розвитку юних талантів, модернізації позашкільної освіти, що передбачено розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації від 06.03.2013 № 83 «Про проведення у Київській області Року дитячої творчості».

З метою реалізації пріоритетних завдань позашкільної освіти у Рік дитячої творчості департаментом освіти і науки та управлінням культури, національностей та релігії Київської облдержадміністрації у квітні 2013 року проведено обласну розширену педагогічну раду «Регіональні стратегії розвитку позашкільної освіти», учасниками якої були керівники та педагоги позашкільних навчальних закладів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів. За підсумками педагогічної ради було прийнято рішення, спрямоване на подальший розвиток та модернізацію системи позашкільної освіти області, створення умов для творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку дітей та учнівської молоді.

Мережа позашкільних навчальних закладів.  У Київській області функціонують 186 позашкільних навчальних закладів комунальної форми власності та один – державної (Білоцерківський будинок художньої творчості).

У системі освіти Київщини функціонує 61 позашкільний навчальний заклад, з них – 39 комплексних та 22 профільних. Слід зазначити, що комплексні позашкільні навчальні заклади, зокрема центри та будинки дитячої творчості, діють у всіх 37-ми міських і районних системах освіти.

В області створюються умови доступності до якісної позашкільної освіти дітям та учнівській молоді. У 2013 році вихованцями позашкільних навчальних закладів стали 62669 дітей та учнівської молоді, що складає 37,5% від загальної кількості дітей шкільного віку області. Порівняно з попереднім роком відбулося збільшення кількості вихованців позашкільних навчальних закладів на 200 дітей (у 2012 році у позашкільних навчальних закладах навчалися 62439 дітей).

Крім позашкільних навчальних закладів, у системі освіти діють 30 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у яких займаються та вдосконалюють свою спортивну майстерність 13730 вихованців, що становить 8% від загальної кількості дітей шкільного віку області.

Гуртки та творчі об’єднання працюють і у 586 загальноосвітніх навчальних закладах, у яких свої здібності розвивають 59576 дітей.

Гуртковою роботою у Білоцерківському будинку художньої творчості охоплено 1023 вихованців.

У 60 позашкільних навчальних закладах системи управління культури (школи естетичного виховання, музичні школи) навчаються 17706 вихованців.

У 35 дитячо-юнацьких спортивних школах системи спорту навчаються 11163 дитини.

Загалом позашкільною освітою в області охоплено близько 166 тисяч дітей та учнівської молоді.

Навчально-виховний процес у позашкільних навчальних закладах здійснюється за різними напрямами позашкільної освіти. Наймасовіші гуртки та творчі об’єднання художньо-естетичного напряму, в яких навчаються 30767 дітей, що складає 49% від загальної кількості вихованців позашкільних навчальних закладів. У гуртках науково-технічного напряму займається 8061 дитина, що становить 13%, позашкільною освітою у гуртках гуманітарного напряму навчаються 6298 дітей, що становить 10,%, у гуртках еколого-натуралістичного напряму – 4898 вихованців, що складає 8%, у гуртках туристсько-краєзнавчого напряму – 5172, що становить 8%. Актуальним є розширення мережі гуртків військово-патріотичного, соціально-реабілітаційного, дослідницько-експериментального напрямів, у яких займаються лише 1-3% дітей від загальної кількості вихованців позашкільних навчальних закладів.

Слід зазначити, що порівняно з попереднім роком спостерігається збільшення кількості вихованців позашкільних навчальних закладів, які проживають у сільській місцевості. Так, 2013 року позашкільну освіту здобували 19620 сільських дітей, що становило 31,3%, у 2012 році – 19052 (30,5%).

Найбільш розгалужена мережа гуртків та творчих об’єднань позашкільних навчальних закладів на базах загальноосвітніх навчальних закладів Баришівського, Білоцерківського, Бориспільського, Васильківського, Вишгородського, Іванківського, Переяслав-Хмельницького районів.

Важливою умовою доступності позашкільної освіти дітям сільської місцевості є можливість їх підвезення до навчальних закладів, на базі яких функціонують гуртки, забезпечення позашкільних навчальних закладів автобусами. 

Прикладом позитивного вирішення питання підвезення сільських дітей до місць занять у гуртках є Кагарлицький район, де використовується шкільний автобус, та Вишгородський район, де для районного центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» виділено автобус з метою забезпечення потреб позашкільників.

Створення сприятливих умов для розвитку дітей соціально незахищених категорій. З метою надання кожній дитині можливостей для всебічного розвитку до навчання в гуртках та творчих об’єднаннях позашкільних навчальних закладів у 2013 році залучено 6414 дітей соціально незахищених категорій, а саме: дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних сімей, дітей з проявами девіантної поведінки, дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Найбільше таких дітей до гурткової роботи залучено в позашкільних навчальних закладах Баришівського, Білоцерківського, Бориспільського, Васильківського, Вишгородського, Іванківського, Кагарлицького, Києво-Святошинського, Переяслав-Хмельницького районів та міста Біла Церква.

Позашкільні навчальні заклади створюють сприятливе навчально-виховне середовище для надання якісних освітніх послуг дітям, які мають особливі освітні потреби. У гуртках за різними  напрямами позашкільної освіти навчаються 783 таких дітей. 

Найвищі показники охоплення даної категорії дітей позашкільною освітою за різними напрямами в позашкільних навчальних закладах Баришівського, Іванківського, Києво-Святошинського, Миронівського, Рокитнянського, Тетіївського, Яготинського районів та міст Біла Церква, Фастів. Слід зазначити, що у структурі позашкільних навчальних закладів Києво-Святошинського, Рокитнянського районів, міста Фастів, КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» діють клуби для комплексної соціальної адаптації та реабілітації дітей з особливими освітніми потребами.

Для доступності освітніх послуг та комфортного перебування дитини з особливими потребами в позашкільних навчальних закладах створюються відповідні умови. Так, протягом 2013 року 25% позашкільних навчальних закладів облаштовано пандусами, для комплексної реабілітації дітей використовуються тренажери.

Збереження та збільшення ставок керівників гуртків. Важливим чинником розвитку та популяризації позашкільної освіти є збереження та збільшення кількості ставок керівників гуртків. Протягом двох років спостерігається збільшення кількості ставок керівників гуртків. Органами управління освітою у 2013 році для позашкільних навчальних закладів виділено 1106,8 ставки керівників гуртків, що на 10 ставок більше, ніж у попередньому році (1096,8 ставки).

Збільшено кількість ставок керівників гуртків органами управління освітою в позашкільних навчальних закладах Бориспільського, Іванківського, Миронівського, Фастівського районів. 

Матеріально-технічне забезпечення позашкільних навчальних закладів. 

В області особлива увага приділяється належному матеріально-технічному забезпеченню позашкільних навчальних закладів, створенню сприятливих умов для надання якісної позашкільної освіти вихованцям. Так, протягом останніх трьох років  виділено окремі приміщення для Іванківського районного центру дитячої та юнацької творчості, Миронівського районного центру дитячої та юнацької творчості, Бучанського центру позашкільної роботи, Станції юних техніків міста Фастів, Еколого-технічного центру творчості школярів та молоді міста Ірпінь. Розпочато будівництво нових приміщень для Таращанської районної станції юних натуралістів та Фастівської школи народної майстерності.

Рішенням сесії Київської обласної ради «Про затвердження обласного плану створення освітніх округів та модернізації мережі навчальних закладів, у тому числі шкіл-інтернатів» від 16.05.2013 № 603-32-VI на баланс Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді» у 2013/2014 навчальному році передано приміщення ліквідованого дошкільного дитячого будинку «Волошка».

Перед початком нового 2013/2014 навчального року проведено поточні ремонти приміщень більшості позашкільних навчальних закладів: відремонтовано покрівлі, утеплено фасади, замінено віконні конструкції, збудовано пандуси тощо. Позашкільними навчальними закладами придбано ноутбуки, відео- та звукоапаратуру, оргтехніку, меблі, сценічні костюми, туристське спорядження та навчальне обладнання тощо.

Найбільше коштів, виділених з місцевого бюджету, було освоєно такими позашкільними навчальними закладами: Вишгородським міським центром художньо-естетичної творчості учнівської молоді «Джерело»  (299,9 тис. грн. –  на ремонт фасаду), Центром творчості дітей та юнацтва «Соняшник» м. Біла Церква  (180,0 тис. грн. – на ремонт даху філії),  Станцією юних натуралістів   м. Біла Церква (100,0 тис. грн. – на ремонт актової зали та вбиральні), Станцією юних техніків м. Фастів (78,51 тис. грн. – на капітальний ремонт даху), Будинком дитячої та юнацької творчості м. Бориспіль (63,21 тис. грн. – на ремонт актової зали), Центром творчості дітей, юнацтва та молоді «Романтик» м. Обухів (44,0 тис. грн. – на ремонт навчальних приміщень).

Позитивним є те, що 60 позашкільних навчальних закладів системи освіти підключено до мережі Інтернет та мають власні веб-сайти.

Обласні заходи, проведені в рамках Року дитячої творчості.

На виконання розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації протягом 2013 року проведено низку заходів з дітьми та учнівською молоддю: конкурс юних журналістів «Уперед, юнкоре!», фестиваль-конкурс виконавців сучасної естрадної пісні «Калиновий дзвін», змагання учнівської молоді з авіамодельного спорту, змагання з водного, велосипедного та пішохідного туризму, фестиваль дитячої творчості «Сузір’я талановитих дошкільнят», регіональні змагання юних судномоделістів Київської області,  обласний етап Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я», Міжнародний фестиваль дитячої демократії, телебачення, преси та творчості «Золота осінь Славутича – 2013» тощо. Загалом протягом року проведено понад 60-ти обласних масових заходів, у яких взяли участь близько 55 тисяч дітей та учнівської молоді.

Уперше на Київщині проведено фестиваль дитячої творчості «Сузір'я талановитих дошкільнят», учасниками якого стали  вихованці дошкільних навчальних закладів Київщини, шкіл раннього розвитку дітей позашкільних навчальних закладів, дитячих будинків та будинків сімейного типу.

Традиційним, щорічним творчим звітом колективів позашкільних навчальних закладів став  обласний дитячий фольклорно-етнографічний фестиваль «Дитинства пісня Великодня».

Порадували високою майстерністю виконання, креативними і продуманими композиціями учасники фестивалю-конкурсу дитячих хореографічних колективів «Терпсихора запрошує…».

Яскравим і видовищним заходом був обласний дитячий творчий марафон «Майбутнє України будуємо разом!», започаткований з ініціативи Анатолія Йосиповича Присяжнюка, голови Київської обласної державної адміністрації. Масштабне свято відбулось у 8-ми регіонах області. Захід проводився з метою сприяння розвитку дитячої та юнацької творчості у різних жанрах мистецтва: хореографічному, оригінальному, інструментальному.

Гордістю позашкільної освіти Київщини є дитячі художні колективи, які є переможцями багатьох обласних та всеукраїнських фестивалів і конкурсів. Серед них:

-        народний фольклорний ансамбль «Калинонька» Бородянського районного центру дитячої та юнацької творчості на базі Немішаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, керівники: Різник  Олексій, Різник Антоніна.

-        народний вокальний колектив «Співограй» Центру творчості дітей та юнацтва «Соняшник» м. Біла Церква, керівник Гаврилюк Ольга.

-        народний фольклорний ансамбль «Вишиванка» Таращанського районного центру творчості дітей та юнацтва «Веселка», керівник Маслюк Віра.

-        народний вокальний ансамбль «Калинка» Будинку дитячої та юнацької творчості м. Бровари, керівник Шумовська Любов.

-        народний хореографічний ансамбль «Радість» Будинку дитячої та юнацької творчості м. Бориспіль, керівник Хижна Ірина.

-        народний хореографічний колектив «Галатея» Будинку дитячої та юнацької творчості м. Бровари, керівник Лисохмара Наталія.

-        народний хореографічний колектив «Веселка» Центру дитячої та юнацької творчості м. Васильків, Монарх Євгенія.

-        народний гурток різьблення по дереву Сквирського районного центру дитячої та юнацької творчості, керівник Андрійчук Сергій.

-         Народна творча хореографічна майстерня «Мальви» Центру позашкільної освіти Броварського навчально-виховного об’єднання управління освіти Броварської міської ради, керівник Круковська Оксана.

-        народна студія естрадно-народного співу «Перлина» Києво-Святошинського районного центру творчості молоді «Оберіг», керівник Нурищенко Оксана.

-         народна студія бального танцю «Ритми» Києво-Святошинського центру творчості молоді «Оберіг», керівник Зарицька Ольга.

-         зразковий хоровий колектив «Пролісок» Білоцерківської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 9 з поглибленим вивченням іноземних мов та хор хлопчиків Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», керівник Романенко Катерина.

-         зразковий хореографічний колектив «Оксамит» Дитячого естетико-натуралістичного центру «Камелія» м. Бровари, Чечельницька Оксана.

-         зразкова образотворча студія «Палітра» Таращанського районного центру творчості дітей та юнацтва «Веселка», керівник Бурлій Людмила.

-         зразкова театральна студія «Ассоль» Васильківського районного центру творчості дітей та юнацтва, керівник Андрієнко Ірина.

-         зразкова студія декоративного розпису «Цвіт папороті» Сквирського районного центру дитячої та юнацької творчості, керівник Кучанський  Ігор.

-         зразкова хореографічна студія «Л-стиль» Іванківського районного центру дитячої та юнацької творчості, керівник Мойсеєнко Людмила.

-         зразкова студія «Художня кераміка» Іванківського районного центру дитячої та юнацької творчості Василишина Наталія.

-         зразковий фольклорно-етнографічний гурт «Барвінок» Вишнівського центру творчості дітей та юнацтва Києво-Святошинського району, керівник Гегельська Тетяна.

-         зразковий гурток м’якої іграшки «Берегиня» Рокитнянського районного центру дитячої та юнацької творчості, керівник Бігун Людмила.

-         зразковий фольклорно-етнографічний гурток «Струмочок» Вишнівського центру творчості дітей та юнацтва, керівник Пантюк Анатолій.

-         зразкова танцювальна студія «Бон Вояж» КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», керівник Сітнікова Ірина.

-         зразкове творче об’єднання «Рум’янок» Вишгородського районного центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», керівник Могиль Олена.

-         зразкова школа писанкарства «Дивосвіт» Центру дитячої та юнацької творчості м. Васильків, керівник Турукіна Леся.

-         зразкова художня студія «Арт» Бучанського центру позашкільної роботи на базі Бучанської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4, керівники: Фурлет Анатолій, Фурлет Оксана.

-         зразковий гурток «Юні фотоаматори» Вишнівського центру творчості дітей та юнацтва Києво-Святошинського району, керівник Пономаренко Тетяна.

Слід зазначити, що на даний час у Київській області функціонують 15 дитячих художніх колективів, які мають почесне звання «Народний художній колектив» та 55 колективів, які мають звання «Зразковий художній колектив». Усі ці колективи творчо працюють, відроджуючи надбання національної культури та художньої спадщини українського народу, прославляючи рідну Київщину на всеукраїнському та міжнародному рівнях. 

Переглядів: 803 | Додав: РЦДЮТ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz