Офіційний сайт Сквирського РЦДЮТ
Меню сайту



Корисні посилання







Головна » 2016 » Вересень » 28 » 28.09.2016 - Свято вулиці Максима Рильського
17:50
28.09.2016 - Свято вулиці Максима Рильського

          24 вересня 2016 року сквиряни мали можливість долучитися до незвичайної події у житті свого рідного міста – Cвята вулиці Максима Рильського. Вулиці як і люди мають свою біографію: вулиця, котра мала назву Карла Маркса у 2016 за рішенням сесії міської ради отримала ім'я Максима Рильського, адже саме на ній розташований будинок, в якому жив та працював відомий письменник у 1918 році.

ІмРильського глибоко вкарбувалося в життя нашого міста, бо саме на Сквирщині розпочинав свій трудовий та творчий шлях молодий Максим. Навіть через багато років, з теплотою поет проголосив:

Уклін тобі, зеленокудра Сквиро,

Поет сивоволосий посила!

Радо бережуть пам'ять про видатного поета і самі сквиряни. Щирими вітальними словами та запашним короваєм зустрічали міський голова Скочко В.А та начальник відділу освіти Сквирської РДА  Заболотний О.В.  гостей, котрі долучилися до Свята вулиці Рильського. Серед поважних гостей були: Засенко Петро Петрович, заслужений працівник культури України, лауреат премій Павла Тичини, Андрія Малишка; Шевченко Станіслав Олексійович, голова об’єднання поетів  спілки письменників Києва,  заслужений діяч мистецтв України; Волошенюк  Оксана Валеріївна, науковий співробітник Інституту  мистецтвознавства, фольклору та етнології  імені Максима Рильського АН України;  Колесник Вікторія Леонтіївна, директор Київського літературно-меморіального музею М.Рильського; Підпала Ніла Андріївна, громадський діяч, багаторічний директор музею Рильського у Києві, упорядник 19-го та 20-го томів творів видатного поета; Гордон Олександр Богданович, поет, перекладач, відповідальний секретар Національної спілки письменників України; Панчук Лариса Андріївна, старший науковий співробітник музею-садиби М.  Рильського в с.Романівка та члени родини Рильських: онук  Максим Георійович Рильський, голова родинного фонду «Троянди й виноград», правнук Назар Тарасович Рильський, співзасновник фонду. Зустріч відбулася саме на вулиці Рильського, біля меморіальної дошки видатному письменнику, та після покладання квітів продовжилася у форматі літературної вітальні в затишній залі Районного центру дитячої та юнацької творчості.

 Кожен із гостей свята ділився прекрасними спогадами про видатного письменника, академіка Рильського Максима Тадейовича, лунали щирі  слова подяки за збереження сквирянами пам'яті про видатного сина української землі, звісно лилося поетичне слово, котре торкало найпотаємніші струни людської душі.

Цікавими фактами про перебування М.Рильського на Сквирщині поділився з присутніми, кандидат педагогічних наук, заслужений учитель України, палкий шанувальник творчості Рильского,  Цимбалюк В.І.

Найбільш приємним є , що сучасна молодь теж тягнеться до поетичного слова видатного митця, школярі залюбки черпають із поезій Максима Тадейовича любов до рідного слова, чистоту  почуттів та доброї совісті, вміння відстоювати рідну націю та повагу до родових коренів. Відомостями про життя та творчість  Максима Рильського з глядацькою аудиторією поділилися  учні Сквирського ліцею Сичевська Ірина (6 клас ), Михайлова Маргарита (9 клас),   Бай Єсенія (10 клас) Оксенюк Дмитро (11клас), які на чолі з кандидатом педагогічних наук, доцентом, заслуженим учителем України  Плівачук К.В. підготували літературну композицію. Суслов Даніїл та Нагібнєв Давід , учні 8 класу Сквирського ліцею, заполонили душі глядачів прекрасним виконанням мелодекламації  (декламація під живий музичний супровід). Чуттєву пісню «За любов та волю» подарувала присутнім у залі Плівачук Анна.

Загалом зустріч пройшла у теплому колі однодумців, шанувальників прекрасного поетичного слова, усі присутні мали можливість отримати цінні подарунки – книги від родинного фонду М.Рильського та звісно  не лишили без подарунків і шановних гостей, котрі отримали екземпляри книг «Літературна Сквирщина» і «Меморіальні дошки та пам’ятники міста Сквири» Катерини  Плівачук та Василя Цимбалюка. 

Переглядів: 617 | Додав: РЦДЮТ | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz